Türkiye’nin en güçlü füzesi teslim edildi: Testleri dünyanın gündemindeydi
ATMACA Gemisavar Füzesinin kabul faaliyetleri geçtiğimiz günlerde başarıyla tamamlandı. Prototip füzelerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınmasının ardından Roketsan, seri üretim ATMACA Gemisavar Füzelerinin teslimatlarına başladı.
SEI 2023 döneminde elde edilen bilgilere göre; Hızlı teslimat partileri ile şu ana kadar ‘çift haneli miktarlarda’ ATMACA Füzesi Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edildi. Teslim edilen füzeler, donanmanın envanterindeki su üstü gemilerine entegre edilecek.
TCG KINALIADA (F-514) Korvet, ATMACA Gemisavar Füzesini kullanan ve ateşleyen ilk Türk gemisi olarak tarihe geçti. KINALIADA’nın ardından ilk olarak HEYBELİADA, BÜYÜKADA ve BURGAZADA korvetleri ile BARBAROS Sınıfı Fırkateynlerin de ATMACA ile donatılması bekleniyor.
Öte yandan Roketsan ile STM arasında 23 Kasım 2022 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında milli gemisavar füzesi ATMACA’nın 11 farklı deniz platformuna entegrasyonu gerçekleştirilecek. Entegrasyon çalışmalarının 11 Nisan 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.
ATMACA GEMİ SAVAŞI FÜZESİ
ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli kaynaklarla karşılanması amacıyla 2009 yılında başlatıldı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen 250+ kilometre menzilli Aktif Radar Arayıcılı (AR) ATMACA Gemisavar Füzesi, ilk kez Kasım 2019’da MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korvetinden ateşlendi. Kapsamlı test faaliyetlerini takip ederek. ATMACA, bu atış testi sırasında deniz yüzeyindeki sabit bir hedefi başarıyla vurdu.
18 Haziran 2021’de gerçekleştirilen bir diğer testte ise ATMACA Füzesi, KINALIADA Korvetinden tekrar ateşlenerek ilk kez gerçek bir gemi hedefini vurdu. Gaye gemisi ATMACA Füzesi tarafından vurulduktan sonra battı. ATMACA son dönemde düşük oranlı üretim sonucunda resmi olarak Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girdi.
Roketsan’ın ATMACA Gemisavar Füzesi; Radar kesiti düşük olduğundan ve su yüzeyine yakın uçabildiğinden hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebiliyor. ATMACA’nın hızının Mach 0,85 olduğu düşünüldüğünde bu, hedef gemi mürettebatına çok sınırlı bir tepki süresi sağlıyor. Bu nedenle ATMACA’nın hedef aldığı platformun ATMACA’yı kolay kolay ortadan kaldıramayacağı düşünülüyor.